Czym jest kaiten-zushi? O sushi na łódkach w Sakanie
Kaiten-zushi to popularny rodzaj sushi baru, którego cechą charakterystyczną są spływające łódeczki z sushi lub innymi daniami czy przystawkami. W dzisiejszym tekście omówimy dokładnie specyfikę tej oryginalnej formy podania sushi w Sakanie Katowice! Zapraszamy do lektury!
Skąd się wzięło kaiten-zushi?
Kaiten-zushi powstało w Osace, a pływające sushi zainspirowane zostały obrotowym, taśmowym przenośnikiem, który wykorzystywany był w fabryce piwa. W 1958 roku otwarta została pierwsza restauracja sushi z łódkami, a wyróżniały ją dosyć niskie ceny za porcję, dzięki czemu mniej majętni Japończycy również mogli rozsmakować się w tym pysznym daniu.
Warto też wiedzieć, w jaki sposób następuje rozliczenie w kaiten-zushi. Otóż płaci się za liczbę i rodzaj wybieranych talerzy, które zdejmuje się z taśmy samodzielnie. W restauracjach typu kaiten-zushi to kolor talerza najczęściej oznacza koszt za danie, natomiast obsługa liczy je analogicznie bądź cyfrowo i na koniec uczty otrzymuje się rachunek za posiłek.
Dobrze jest również wspomnieć o rodzajach restauracji kaiten-zushi. Otóż wyróżnić możemy sushi bar z klasycznym kaiten-zushi z taśmy, sushi podawane w pływających łódeczkach — jak w Sakanie na Gawronów, czy sushi z shinkansena — przywożone gościom przez miniaturowe wersje pociągów.
Sushi na łódkach w Sakanie
Chcąc przekonać się jak efektowne jest kaiten-zushi, na szczęście nie musimy odwiedzać Japonii. Wystarczy udać się do restauracji Sakana Sushi w Katowicach, gdzie spróbować można przepysznych japońskich dań, serwowanych w ten robiący wrażenie sposób. Katowicka Sakana oferuje duży wybór azjatyckich potraw, które przyrządzane są z największą starannością, a do ich przygotowania wykorzystuje się jedynie składniki najwyższej jakości.
Sakana Sushi to restauracja sushi, która łączy kaiten-zushi z klasyczną formą spożywania posiłku przy stolikach. Rozwiązanie to sprawiło, że odwiedzając to miejsce, czuje się synergiczne połączenie tradycji z nowoczesnością, Zresztą takie też są oferowane potrawy. Niebanalne połączenia sprawiają, że podawane sushi i pozostałe propozycje z menu, są wyjątkowe, a goście doceniają te nieszablonowe rozwiązania i często do katowickiej Sakany wracają.
Jakie jest pływające sushi z Sakany?
Restauracja Sakana Sushi stawia na najwyższą jakość przygotowywanych potraw. Doświadczeni sushi mistrzowie z największą starannością tworzą kulinarne dzieła sztuki, które charakteryzują się nie tylko smakiem, ale również niezwykle estetycznym wyglądem. Potrawy powstające w tym sushi barze, w tym sushi na pływających łódeczkach, powstają z wyselekcjonowanych składników. Mistrzowie kuchni nie idą na kompromisy i w restauracyjnej kuchni na próżno szukać zamienników wykwintnych produktów. Pływające sushi robi więc nie tylko wizualne wrażenie, ale przede wszystkim bardzo dobrze smakuje, pieszcząc podniebienia swoich gości. A Ty próbowałeś już sushi na łódkach w Sakanie?