Czym jest sashimi?
W dzisiejszym artykule omówimy nie tyle konkretną potrawę, ile sam sposób serwowania dań, jakim jest sashimi. Pomimo że często mówi się o nim jako o sushi bez ryżu, zdecydowanie warto dowiedzieć się więcej. Jeśli więc interesuje Cię ta estetyczna sztuka podawania jedzenia, czytaj dalej, a na pewno się nie rozczarujesz!
Co to sashimi?
Wiele osób zastanawia się czy sashimi i sushi to, to samo. Otóż warto wyjaśnić, że sashimi to japońska, efektowna sztuka podawania dań i nie ma zbyt wiele wspólnego z klasycznym sushi. Wiąże się z nią nie tylko odpowiednie układanie potrawy, ale również jej przyprawienie i udekorowanie. Sashimi to estetyczne podawanie surowego mięsa, ryb i owoców morza. Co ważne może być zarówno przystawką, jak i daniem głównym. Musi być jednak podane w odpowiedni, olśniewający sposób.
Sashimi polega na krojeniu składników dania we właściwy sposób, najczęściej w plasterki bądź płatki, a podaje się je wraz z warzywami i niezbędnymi dodatkami. Sakana Sushi bar oferuje w swoim menu kilka rodzajów sashimi, od małego zestawu składającego się z 5 kawałków jednej ryby, przez średnie, gdzie otrzymuje się 3 rodzaje ryby, aż do dużego, który pozwala na delektowanie się 5 rodzajami ryb. Co więcej, to jeszcze nie wszystko. Wybrać można sashimi z łososia, sosem padron, kiełkami i sezamem, a także tuńczykiem tataki, sosem ponzu, cebulą dymką, wasabi i galaretką yuzu. Już na sam opis tych dań cieknie ślinka.
Jakie są rodzaje sashimi?
W zależności od sposobu podania, jak i rodzajów cięcia składników, wyróżniać można kilka jego rodzajów, jak:
- uzu-zukuri – polega na cienkim cięciu, plastry najczęściej nie przekraczają 2 mm grubości,
- kaku-zukuri – cięcie kwadratowe,
- hira-zukuri – prostokątne cięcie,
- ito-zukuri – cienkie cięcie plastrów mięsa.
Czym jest sashimi maki?
Wiemy już, czym jest i na czym polega sztuka sashimi. Warty podkreślenia jest jednak fakt, iż dostępna jest jeszcze jedna wariacja na jej temat. Mowa o sashimi maki, czyli kreacji, która jest o wiele młodsza od samego sushi, a co ciekawe powstała poza Japonią. Najprościej mówiąc, jest to połączenie sushi z sashimi, jednak z uwagi na charakter i sposób przygotowania tego kulinarnego dzieła sztuki można powiedzieć, że danie to jest bliższe sushi, niż omawianego dzisiaj sashimi.
Jak przygotowywane jest sashimi?
Jak już wspominaliśmy wcześniej, sashimi polega na odpowiednim przygotowaniu surowego mięsa, ryb czy owoców morza. Kluczem do sukcesu dania jest umiejętność odpowiedniego krojenia na równe kawałki czy plasterki. Potrawa ta to artystyczne ułożenie składników, które nie tylko pieszczą podniebienie, ale również pozwalają nacieszyć się estetycznym talerzem. Sashimi najczęściej podawane jest w towarzystwie sosu sojowego, sosu ponzu i wasabi.
Niezależnie od tego czy sięgniesz po sushi, sashimi, maki czy inne japońskie danie, wybierając się do katowickiej Sakany możesz mieć pewność, że oferowane dania przygotowywane są z najlepszych składników, a same potrawy są na najwyższym poziomie.