Co to są futomaki, z czego składa się futomaki sushi?

2023-03-310
Co to są futomaki, z czego składa się futomaki sushi?

Sushi w Polsce często może kojarzyć się z bliżej nieokreśloną potrawą azjatycką, która składa się z ryżu i surowej ryby. Nie jest to jednak do końca prawda, a już tym bardziej definicja ta nie określa mnóstwa rodzajów sushi, które istnieją. Znajomość wszystkich nie jest oczywiście konieczna, ale osoby zainteresowane powinny wiedzieć przynajmniej, co to są futomaki, czyli jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi.

Co to są futomaki sushi?

Zaczynając od samej nazwy, futomaki sushi są to po prostu grube rolki. Na ich określenie składają się bowiem dwa człony, czyli Futo i Maki. Określenie Maki można rozumieć, jako „rolować” z języka japońskiego. Ma to więc sens, ponieważ sushi jest pociętą rolką ryżu z dodatkami. Dodając na początku cząstkę Futo, mamy już do czynienia z większą i bogatszą wersją najmniejszych rolek, czyli Hosomaki. Futomaki, czyli grube rolki, zazwyczaj posiadają w sobie ryż oraz więcej niż jeden składnik. Warto również wspomnieć, że charakterystycznym dla większej odmiany sushi, jest to, że rolki zawinięte są w nori, czyli kawałek suszonego wodorostu.

Klasyczne futomaki sushi to potrawa często zamawiana w restauracjach, a także na wynos, dzięki swojej bogatej zawartości oraz wygodnej formie. Ta wersja rolek może być również dobra dla osób zaczynających swoją przygodę z sushi. Dostępne są bowiem przeróżne rodzaje futomaki, więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Wygodnie i solidnie zawinięte porcje nie powinny powodować również u nowych smakoszy większego dyskomfortu czy obaw o tu, że wszystko rozpadnie się przed zjedzeniem.

Z czego składa się futomaki sushi?

Zbierając razem kilka wybranych składników, ryż i zawijając wszystko w nori, otrzymamy klasyczne sushi futomaki. Jednak to, z czego składa się futomaki sushi, nie jest tak proste, ponieważ możliwości jest naprawdę wiele. Największa różnica wynika przeważnie z wybranych dodatków w środku rolki. Ryż i nori są natomiast elementami stałymi większości futomaki sushi.

Jednym z najpopularniejszych składników, który można znaleźć w środku sushi, jest ryba, często łosoś, z dodatkiem warzyw oraz sera kremowego co razem znane jest gdzieniegdzie pod nazwą futomaki philadelphia.

Warto jednak pamiętać, że możliwości się na jednym rodzaju ryb i dodatków. Do sushi można bowiem dodawać w zasadzie, co tylko nam smakuje. Oprócz łososia często wybierane są również futomaki z tuńczykiem, pieczonym łososiem pieczoną rybą maślaną, doradą, okoniem czy węgorzem. Poza tym popularne są także rolki z owocami morza, a więc z kalmarem czy krewetkami. Mówiąc o dodatkach, warto pamiętać, że futomaki podane mogą być nie tylko z warzywami i serkiem, ale również ze słodkim sosem, sezamem oraz majonezem.

Jakie są najciekawsze odmiany futomaki sushi?

Futomaki sushi z łososiem może i jest jednym z najpopularniejszych rozwiązaniem, ale warto pamiętać, że rybę można nie tylko przygotować na wiele sposobów, ale również zastąpić ją w razie potrzeby. Właśnie dlatego, szczególnie osoby nieprzepadające za jedzeniem surowego mięsa pod żadną postacią, decydują się na futomaki z pieczonym łososiem. Równocześnie osoby, które w ogóle nie przepadają za rybami, mogą postawić na futomaki z krewetką w tempurze.

Tłumacząc więc najkrócej, co to są futomaki, można powiedzieć, że jest to sushi z wieloma składnikami, które zawinięte jest w suszone wodorosty. Wiele osób może również stwierdzić, że jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów tego japońskiego przysmaku.


zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. wymagane pola oznaczone są znakiem gwiazdki *



adres restauracji

Sakana Sushi & Sticks Katowice
Gawronów 6/4,
40-527 Katowice


godziny otwarcia

poniedziałek – czwartek: 12:00 – 21:00
piątek – sobota: 12:00 – 22:00
niedziela: 12:00 – 21:00


zerezerwuj stolik / zamów sushi na wynos

telefon