Każdy fan sushi na pewno zna gari, czyli marynowany imbir. Dodaje on aromatycznego, pikantnego smaku i stanowi ciekawe urozmaicenie dania. Ma służyć oczyszczeniu kubków smakowych i pozwala na lepsze doświadczanie wysublimowanego smaku sushi. Znany jest też z korzystnego wpływu na nasz organizm. Jakie właściwości ma marynowany imbir i czy jest zdrowy? Odpowiadamy!
Czy marynowany imbir jest zdrowy?
Imbir to roślina pochodząca z Azji Zachodniej i przede wszystkim spożywamy jego korzeń, o charakterystycznym, pikantnym smaku. Jego intensywność sprawia, że jest częstym składnikiem w kuchni azjatyckiej. Właściwości marynowanego imbiru to m.in. wzmacnianie odporności i wsparcie w przeziębieniu. Składniki takie jak gingerol mają działanie przeciwzapalne, a sam imbir może dać przyjemne uczucie rozgrzania i oczyścić zatkany nos. Poza tym imbir ma przyspieszać metabolizm i wspierać w trawieniu. Zawarte w nim substancje przeciwutleniające mają zabijać wolne rodniki w organizmie i przeciwdziałać uszkodzeniom komórek. Marynowany imbir jest oczywiście przyprawioną wersją tej rośliny, może zawierać sól, warto więc pamiętać o drobnych różnicach we właściwościach względem surowego korzenia.
Jak jeść marynowany imbir?
Marynowany imbir jest częstym dodatkiem do potraw kuchni azjatyckiej z racji na swój intensywny i aromatyczny smak. Stosuje się go nie tylko jako urozmaicenie dania, ale jako “oczyszczacz” podniebienia w celu lepszych doświadczeń smakowych. Marynowany imbir do sushi to częsta forma podania, ale można nim urozmaicać także inne dania! Stosowany jest także jako dodatek do sałatek, mięs, makaronów i ryżu, należy jednak być ostrożnym, ponieważ ma naprawdę mocny smak i intensywność dania może przekroczyć nasze oczekiwania. A jak go przyrządzić?
Przepis na imbir marynowany jest bardzo prosty, potrzebujemy tylko kilka składników. Najpierw korzeń należy pokroić w plasterki, przegotować w celu usunięcia odrobiny ostrości. Następnie imbir w marynacie z octu, soli i cukru zostawiamy na 24 godziny w zamkniętym pojemniku. Po tym czasie możemy cieszyć się intensywnym dodatkiem z kuchni azjatyckiej! Jeżeli jednak chcemy cieszyć się w pełni profesjonalnym smakiem sushi, możemy zdecydować się na catering sushi.
Czy marynowany imbir jest dla wszystkich?
Sushi to danie wyjątkowe, które ma wielu fanów na całym świecie. Poza ciekawymi kompozycjami z ryb, warzyw i ryżu, dodatki takie jak sos sojowy i marynowany imbir urozmaicają doznania smakowe. Warto jednak pamiętać, że intensywność tych składników nie musi przypaść każdemu do gustu. Marynowany imbir ze swoim pikantnym smakiem może niektórych odrzucić. Mimo swoich właściwości zdrowotnych, dla osób z wrażliwym żołądkiem imbir marynowany może nie być dobrym pomysłem. Z racji na mocne, piekące doznania, może nie być wskazany dla osób borykających się z refluksem, zgagą i innymi dolegliwościami związanymi z układem trawiennym. Dodatkowo, osoby ograniczające w swojej diecie cukier, sól lub ocet powinny wziąć pod uwagę, że są to składniki marynaty do imbiru. Jeżeli zdajemy sobie sprawę, że pikantny posmak w połączeniu z kwaśno-słonymi przyprawami, nie jest dla nas atrakcyjnym wyborem w kuchni, to imbir w marynacie nie koniecznie nam posmakuje. Warto jednak spróbować i sprawdzić samemu nowe ciekawostki kulinarne!
Kuchnia azjatycka znana jest ze swoich intensywnych i ciekawych połączeń smakowych, a imbir marynowany nie jest tutaj wyjątkiem. Naszym zdaniem ten dodatek do świetnie wszystkim znanego dania, jakim jest sushi, doskonale urozmaici smakowe doznania i oczyści kubki smakowe. Koniecznie prześlij ten tekst dalej, żeby inni mogli poznać atrakcyjność azjatyckich aromatów!