Z jakich ryb przyrządza się sushi w najlepszych restauracjach sushi?

2023-12-280
Z jakich ryb przyrządza się sushi w najlepszych restauracjach sushi?

Menu w Sakanie skrywa w sobie wiele różnych gatunków ryb, w dzisiejszym artykule opowiemy wam, z jakich ryb przyrządza się sushi w japońskich restauracjach i co dokładnie wyróżnia te poszczególne gatunki ryb. Jeśli jesteście ciekawi, z czego przygotowujemy sushi, czytajcie dalej!

Tuńczyk (Maguro)

Tuńczyk to niekwestionowany król wśród ryb. Jego różne odmiany oferują różnorodne tekstury i smaki. Najbardziej ceniony jest tuńczyk błękitnopłetwy, szczególnie jego tłusta część brzuszna (toro), uznawana za najwyższej jakości składnik sushi​​. Jest to najczęściej wybierana ryba do sushi, znajdziecie ją także w naszym menu.

Łosoś (Shake lub sake)

Łosoś, ze swoim głębokim kolorem i delikatnym, słodkim smakiem, jest idealny dla miłośników azjatyckiej kuchni. Łosoś jest jedną z najbardziej popularnych ryb używanych w sushi na całym świecie. Istnieje kilka głównych rodzajów łososia, które są cenione w sushi:

  • łosoś Królewski (King salmon),
  • łosoś Keta (Chum salmon),
  • łosoś Różowy (Pink salmon),
  • łosoś Srebrny (Silver salmon),
  • łosoś Czerwony (Red salmon),
  • łosoś Atlantycki,

Na całym świecie w sushi najczęściej używa się hodowanych w morzu pstrągów tęczowych (Salmon trout) z Chile, Norwegii i innych krajów lub hodowlanych łososi atlantyckich z Norwegii, Australii i innych miejsc​.

Ryba maślana (Hamachi)

Ryba maślana, znana jako Hamachi lub Buri, to popularna ryba, znana z łagodnego do umiarkowanego smaku i maślanej tekstury, stanowi doskonały wybór zarówno do sashimi, jak i nigiri. Konsystencja Hamachi jest mniej zwarta niż tuńczyka, co jest cenione przez smakoszy sushi.

Dorada (Tai)

Dorada, znana także jako Tai w sushi, to ryba o delikatnym, białym mięsie i lśniącej srebrzystej skórze. Cieszy się ona popularnością w sushi dzięki delikatnemu, białemu mięsu o łagodnym smaku. Jest to doskonały wybór dla początkujących smakoszy sushi​​.

Okoń morski (Hirame)

Okoń morski, znany jako hirame, wyróżnia się bogatym smakiem. Jego mięso jest idealne do przygotowania w formie nigiri sushi. Oprócz tego, że można go używać do maki i uramaki sushi, halibut jest często postrzegany jako jeden z trudniejszych do przygotowania składników sushi. Ryba ta jest często używana w sushi ze względu na jej miękką teksturę i delikatny smak​​.

Węgorz (Unagi)

Unagi to słodkowodny węgorz, popularny w japońskiej kuchni. Podawany jest jako nigiri lub w rolkach, jest powszechny w sushi barach. Unagi nigdy nie jest spożywany na surowo, ponieważ zawiera toksyczne białko, które niszczy się w temperaturze powyżej 58°C. Większość unagi jest hodowlana, ponieważ dzikie węgorze są obecnie zagrożone wyginięciem. Unagi ma tłuste, bogate i słodkie mięso, z nutą orzechową i lekko spieczoną, karmelizowaną nutą smaku.

Ośmiornica (Ika)

Jest to składnik o twardym mięsie, o łagodnym smaku, który jest powszechnie spotykany w restauracjach sushi. Przy właściwym przygotowaniu i cienkim krojeniu, ośmiornica doskonale nadaje się na nigiri. Ośmiornica w sushi jest często niedoceniana, jednak mistrzowie sushi w Japonii chętnie wykorzystują ją w swoich daniach. Może być podawana jako sashimi lub w formie cienkich pasków, nazywanych „makaronem z ośmiornicy”​​. W Japonii stosuje się również mniejszą ośmiornicę, zwaną iidako, poławianą w japońskich wodach oraz wokół Korei i wschodnich Chin​

To najpopularniejsze ryby, które wykorzystuje się do przygotowania sushi. Których z nich próbowaliście? Jeśli ich nie jedliście, to gorąco zapraszamy do Sakany, nasi Sushi masterzy przygotują dla Was rewelacyjne rolki sushi.


zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. wymagane pola oznaczone są znakiem gwiazdki *



adres restauracji

Sakana Sushi & Sticks Katowice
Gawronów 6/4,
40-527 Katowice


godziny otwarcia

poniedziałek – czwartek: 12:00 – 21:00
piątek – sobota: 12:00 – 22:00
niedziela: 12:00 – 21:00


zerezerwuj stolik / zamów sushi na wynos

telefon