Jaki deser zamówić w restauracji sushi?
Restauracja Sakana Sushi ma bogaty wybór deserów w menu. W dzisiejszym artykule przedstawimy kilku naszych ulubieńców, których warto spróbować, kiedy następnym razem odwiedzisz restaurację sushi. Czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej o naszych kultowych deserach, które inspirowane są azjatyckimi smakami.
Deser Yuzu
Deser Yuzu to kultowa propozycja w menu Sakany, trzeba jej spróbować chociaż raz. Deser Yuzu składa się z pysznego ciasta o kremowej, gładkiej konsystencji, przypomina budyń, który dosłownie rozpływa się w ustach. Jak smakuje? Cytrynowo i kwiatowo, fundamentem potrawy jest owoc Yuzu, który wyglądem przypomina dobrze nam znaną cytrynę. Yuzu to połączenie kwaśnej mandarynki z azjatyckim cytrusem o nazwie Ichang papeda i to dzięki tej kombinacji deser jest wyrazisty, słodko-kwaśny zrazem. Gdyby deser Yuzu nie zaspokoił waszej ciekawości, to dla poszerzenia kulinarnych horyzontów, proponujemy zamówić także lody Yuzu.
Matcha creme brulee
Creme brulee to zapiekany deser, który przygotowuje się z żółtek jaj, cukru oraz śmietanki. Góra deseru jest pięknie spieczona, a to za sprawą cukru, który przed podaniem specjalnie się karmelizuje. Creme brulee w japońskiej restauracji sushi podaje się w ozdobnych kokilkach z dodatkiem owoców. Jednak creme brulee w Sakanie odbiega trochę od tradycyjnej wersji, nasz deser inspirowany jest azjatyckimi smakami i creme brulee przyrządzamy z dodatkiem tradycyjnej herbaty matcha, która dodaje ciekawego kontrastu do słodyczy jajek i śmietanki.
Lody sezamowe
Lody sezamowe to smak prosto z Japonii, mimo że sezam niekoniecznie kojarzy się z krajem kwitnącej wiśni. W gorące dni zachęcamy do spróbowania kremowych lodów o smaku sezamowym. Jedna porcja lodów ma 60 gramów, ale możecie nam uwierzyć, że po zjedzeniu sushi, nie będziecie nawet w stanie zmieścić większej ilości lodów! Sezamowe lody będą miłym zakończeniem wizyty w japońskiej restauracji.
Zamiast deseru – kawa Dalgona
Kawa Dalgona to niezwykle popularny napój w… Korei, możecie ją też znać pod nazwą: ubijana kawa po koreańsku. Nazwa Dalgona pochodzi od tradycyjnej koreańskiej przekąski (honeycomb toffee), która składała się z cukru, wody i sody oczyszczonej, po podgrzaniu składników, cukierek zamieniał się w plasterek o lekkim smaku toffi. Dalgona Coffee to świetna propozycja nawet dla osób, które za kawą nie przepadają, dlatego, że jest ona niezwykle słodka (to dokładnie z tego powodu umieściliśmy ją w menu w kategorii z deserami, a nie z napojami!). Cechą charakterystyczną Coffee Dalgona jest gęsta, słodką pianką. Swego czasu napój był popularny nawet w internecie, stał się viralowym trendem na TokToku, jeśli jesteś ciekaw, jak smakuje Dalgona Coffee z Tiktoka przygotowana przez profesjonalistów, to koniecznie spróbuj jej w Sakana Sushi.
Sorbet mango-marakuja
Desery lodowe również są bardzo popularne w Japonii, tam znajdziecie np. Kakigori (to starty lód polany owocowym syropem). A w restauracji Sakana Sushi możecie zjeść sorbet o smaku mango z marakują. Sorbet wykonany jest w całości z mrożonych owoców, dzięki czemu to deser odpowiedni dla wegan, którzy niestety nie mogą skosztować naszych lodów.