Czy sushi jest zdrowe, z czego robi się sushi?
Sushi szturmem podbiło podniebienia i serca Polaków, stając się niezwykle popularnym daniem kuchni japońskiej w naszym kraju. Wielu zadaje sobie jednak pytanie, czy sushi jest zdrowe? Czytaj dalej, a przekonasz się, jaka jest prawda i z czego się je robi!
Z czego robi się sushi?
Sushi łączy ze sobą prostotę składników z bogactwem smaków. Jest to także danie niskokaloryczne i lekkostrawne, a dzięki wykorzystaniu świeżych ryb i warzyw dostarcza organizmów potrzebnych składników odżywczych i witamin. Jak powszechnie wiadomo, bazą dania jest odpowiednio przygotowany, specjalny ryż do sushi. A jaki ryż do sushi jest odpowiedni? Należy sięgać po ten specjalny do tej potrawy, który cechuje się ziarnami o owalnym kształcie. Oprócz niego niezbędne są liście nori, czyli cienkie arkusze wodorostów.
A co do sushi do środka? Lista składników, które można wykorzystać, jest naprawdę długa i zależy od preferencji i oczekiwań smakowych. Przykładowo składnikami sushi mogą być:
- surowe, pieczone lub smażone ryby,
- owoce morza,
- awokado,
- tofu,
- warzywa,
- serek śmietankowy,
- marynowana tykwa.
Oczywiście są to jedynie przykłady i kombinacji jest naprawdę wiele, a to czy wykorzystane zostaną ryby, czy warzywa do sushi wegetariańskiego zależy tylko od preferencji smakowych. Mniej doświadczonym w samodzielnym przygotowywaniu tego japońskiego dania polecamy usługi cateringowe, czyli zamówienie gotowych zestawów sushi. Oprócz cateringu wartym uwagi jest również serwis sushi, czyli przyrządzanie dania na żywo podczas urodzin czy innych uroczystości. Doznanie to gwarantuje przeżycie niezapomnianych, kulinarnych chwil.
Z czym jeść sushi?
Sushi podawane jest wraz z sosem sojowym, w którym to, przy pomocy pałeczek moczy się rolki, które zyskują intensywniejszy smak. Pomiędzy kawałkami warto zjeść marynowany imbir, którego zadaniem jest oczyszczeniem kubków smakowych. Podobne działanie ma również wasabi, które także podawane jest wraz z sushi.
Oprócz tego, z czym jeść sushi, ważne jest również jak je jeść. Wykorzystuje się do tego pałeczki, czyli najstarsze sztućce na świecie. Jeśli jednak nie opanowałeś umiejętności posługiwania się nimi, nic straconego, sushi można jeść, posługując się rękami.
Czy sushi jest zdrowe?
Sushi jest zdrowe, o ile przygotowywane jest z najlepszych jakościowo i zdrowych składników. Liście nori to doskonałe źródło jodu, ryby posiadają kwasy omega-3 i witaminę D, której ciągle nam brakuje, a dzięki dużej ilości warzyw nie trzeba bać się o kcal sushi. Dodatkowo jest to danie, które syci na długi czas i najczęściej jest bezglutenowe.
Podsumowując, sushi przygotowywane ze świeżych i jakościowych składników jest zdrową potrawą. Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych, a zastosowanie np. grillowanej ryby pozwala na cieszenie się jego smakiem nawet przez kobiety w ciąży. Warto sięgnąć po sushi, żeby poszerzać swoje horyzonty kulinarne i nie trzeba martwić się, że może mieć ono negatywny wpływ na zdrowie.