Podstawowe rodzaje i nazwy sushi

2022-12-191
Podstawowe rodzaje i nazwy sushi

Kiedy przychodzisz po raz pierwszy do japońskiej restauracji, możesz poczuć się lekko przytłoczony. Karta menu zawiera w sobie tyle różnych rodzajów sushi, nie wiadomo co wybrać. Dlatego postanowiliśmy przygotować dla was małą ściągę z podstawowych rodzajów, jakich warzyw do sushi się używa i jak smakują.

Czym jest i jak smakuje sushi?

Dawniej ten posiłek przygotowywało się z solonej ryby, która była zakonserwowana w sfermentowanym ryżu, przez co potrawa miała lekko kwaśny posmak. Stąd też wzięła się nazwa tego dania, ponieważ sushi znaczy kwaśny. Danie, które jest tak popularne dziś, jest trochę odmienne od tradycyjnej wersji, w taki sposób jedzenie przygotowywano pod koniec ery Edo w Japonii. Dzisiaj potrawa jest przygotowana z ryżu przyprawionym octem ryżowym i różnych dodatków jak:

  • owoce morza,
  • ryby,
  • warzywa,
  • grzyby,
  • tofu,
  • wodorosty nori.

Podstawowe rodzaje sushi

Na samym początku warto zaznaczyć, że obecnie popularne są dwa konkretne typy sushi: tradycyjne japońskie i takie w stylu amerykańskim. Wersja tradycyjna często jest minimalistyczna i w całości skupia się na rybach, amerykańskie pozwala na trochę inwencji, ma w środku więcej warzyw czy sosów do sushi.

Sashimi

Sashimi to sushi bez… ryżu. Najczęściej są to kawałki ryb i innych mięs, które najczęściej pokrojone są w cieniutkie plasterki bądź w kostkę, są odpowiednio ułożone na talerzu. Serwuje się je z dodatkiem warzyw. Sashimi można także zawinąć w nori lub w papier ryżowy, wtedy przybierają wygląd tradycyjnej rolki, w menu Sakany możesz je znaleźć pod nazwa Sashimi Maki sushi.

Futomaki sushi

Futomaki to większa (średnica wynosi od 4 do 6 cm) i bogatsza wersja tradycyjnych, małych hosomaki. Samo słowo “futoi” oznacza bogaty, w rolce ryżowej powinny znaleźć się co najmniej cztery składniki. To rodzaj, który dobrze prezentuje się na talerzu, często ozdobione jest ogórkiem czy sałatą.

Uramaki

Uramaki to rolka na opak, są zawijane odwrotnie, tak, że to ryż do sushi jest warstwą zewnętrzną, a wodorosty i warzywa znajdują się w środku, często posypane są sezamem. Najpopularniejsze są amerykańskie Uramaki – California Rolls.

Nigiri sushi

Prawdopodobnie, kiedy pomyślisz o kuchni japońskiej, to pierwsze do głowy przychodzi ciNigiri, kulka ryżowa pokryta plastrem łososia. To najpopularniejszy rodzaj sushi, można zjeść także Nigiri z innymi dodatkami. Na wierzch można położyć:

  • kalmara,
  • awokado,
  • ośmiornicę,
  • tuńczyka,
  • omlet jajeczny,
  • węgorza,
  • krewetkę.

Hosomaki

Hosomaki to jedna z podstawowych wersji, zawiera w sobie zawsze jeden składnik, ta rolka jest idealna na jeden gryz, no jej średnica wynosi od 2 do 3 cm. W środku krążka mogą znajdować się warzywa jak ogórek, rzodkiewka, tykwa lub kawałek ryby (łosoś, tuńczyk, węgorz).

Wiele rolek z menu Sakany można nazwać tradycyjnymi, mają one określone ilości składników i dobrze dobrane proporcje. Jednak jest to danie w stu procentach dopasowujące się do klienta, jeśli zatem zażyczysz sobie czegoś innego w cateringu sushi (np. wegańskiego zestawu czy wersji keto), to sushi master przygotuje specjalnie dla ciebie coś smacznego.


One comment

  • sushi freak

    2023-01-02 godz. 09:57

    sushi maki jak znudzi sie sashimi mniam, ale w sumie sashmi jest tak uniwersalne ze bardziej sushi maki to po prostu wstep do sashimi

    odpowiedz

zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. wymagane pola oznaczone są znakiem gwiazdki *



adres restauracji

Sakana Sushi & Sticks Katowice
Gawronów 6/4,
40-527 Katowice


godziny otwarcia

poniedziałek – czwartek: 12:00 – 21:00
piątek – sobota: 12:00 – 22:00
niedziela: 12:00 – 21:00


zerezerwuj stolik / zamów sushi na wynos

telefon