Po co sushi je się z imbirem?

2023-02-100
Po co sushi je się z imbirem?

Wiele osób może czuć się onieśmielona przez sushi, jedzenie pałeczkami nie należy do najłatwiejszych, enigmatyczne nazwy dań niczego nam nie rozjaśniają, a dodatki do sushi potrafią być wręcz przytłaczające dla laika… Z czym jeść sushi? W dzisiejszym artykule opowiemy trochę o dodatkach do sushi oraz o tym, jaką funkcję pełni marynowany imbir.

Jakie są dodatki do sushi?

Kiedy zamówimy sushi w restauracji, na nasz stół trafi kilka różnych talerzyków. Na głównej podstawce znajdą się pięknie ułożone ryżowe rolki, obok powinny znaleźć się pałeczki na podstawce, oraz dwie małe miseczki z imbirem marynowanym, pastą wasabi i jedna pusta – na sos sojowy, te same dodatki znajdziemy w pudełku, zamawiając sushi na dowóz.

Wasabi

Ślicznie wyglądająca zielona pasta wasabi powstaje z japońskiego chrzanu. Niekiedy zamiast wasabi spotykamy mieszankę zwykłego chrzanu z musztardą i barwnikiem, chrzan japoński charakteryzuje się mocnym, nasyconym zielonym kolorem oraz intensywnym smakiem. Nawet mała ilość wasabi spowoduje falę gorąca i pieczenia w ustach. Skoro pasta wasabi jest taka ostra, to dlaczego się ją je? Ostrość wasabi idealnie komponuje się z delikatnym smakiem sushi, otwiera nas też na nowe doznania smakowe. Gwarantujemy, że rolka z wasabi, będzie smakować zupełnie inaczej niż ta bez dodatków.

Sos sojowy

Japończycy powszechnie zamiast soli używają sosu sojowego. Sos sojowy można porównać do naszej polskiej maggi – kiedy ją dodajemy do potrawy, staje się ona smaczniejsza, a to wszystko za sprawą składników, które oddziałują na smak umami. Lubczyk, na bazie której powstaje maggi oraz soja, którą wykorzystuje się do produkcji sosu sojowego, jest bogata w aminokwasy, które odpowiadają za odczuwanie smaku umami.

Imbir do sushi

Imbir jako dodatek do sushi można spotkać w dwóch odsłonach: w białej i w różowej. Pierwszy to naturalny imbir, różowy imbir jest natomiast marynowany, jest też znacznie słodszy. W dalszej części artykułu wyjaśnimy, po co powinno się jeść imbir, pełni on konkretną funkcję i nie wolno go mieszać z innymi dodatkami.

Jaką rolę odgrywa marynowany imbir do sushi?

Imbir do sushi to niezbędny dodatek, zawsze pojawi się na naszym stole, kiedy zamówimy sushi. Uznawany jest on za pewnego rodzaju oczyszczacz, pozwala niwelować smak w obrębie jamy ustnej oraz usuwa pozostałości po tłuszczu z ryby. Imbir powinno się jeść między rolkami, by oczyścić kubki smakowe. Nie trzeba tego oczywiście robić po każdym kęsie, a jedynie wtedy, kiedy planujemy skosztować innego smaku. Imbir pozwoli nam się delektować, bez oczyszczenia podniebienia, smaki dwóch różnych rolek mogłyby się ze sobą wymieszać.

Jak jeść sushi, z czym je jeść, jak łączyć dodatki?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, imbir powinno kosztować się między gryzami. Kategorycznie zabroniony jest imbir w sushi – nie do tego został stworzony ten dodatek. Jeśli zjemy ryżową rolkę razem z imbirem, to zdominuje on cały smak dania, ze smacznej ryżowej rolki nic nie poczujemy. Wasabi można jeść na dwa sposoby, wasabi można położyć na rolce, a następnie zanurzyć ją w sosie sojowym i zjeść. Niektórzy jednak wolą pastę wasabi zmieszać z sosem sojowym, taka opcja też jest poprawna, jednak jesteśmy zdania, że dodatków powinno się używać oszczędnie.


zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. wymagane pola oznaczone są znakiem gwiazdki *



adres restauracji

Sakana Sushi & Sticks Katowice
Gawronów 6/4,
40-527 Katowice


godziny otwarcia

poniedziałek – czwartek: 12:00 – 21:00
piątek – sobota: 12:00 – 22:00
niedziela: 12:00 – 21:00


zerezerwuj stolik / zamów sushi na wynos

telefon