W ostatnim artykule wspominaliśmy o najstarszym rodzaju sushi, który wywodził się z okresu Edo – Nigiri. Dziś chcemy bliżej przybliżyć wam najpopularniejszą współczesną rolkę sushi, mowa oczywiście o uramaki sushi. Przybliżymy wam m.in. historię powstania tego rodzaju sushi, czytajcie dalej!
Co to jest uramaki sushi?
Uramaki zushi możemy przetłumaczyć na sushi, które zawija się wewnętrzną stroną na zewnątrz. Cieszą szczególną tego rodzaju sushi, jest to, że glony nori znajdują się w środku, wraz z innymi dodatkami, z kolei na zewnątrz znajduje się ryż wraz z posypką. Na wierzchu najczęściej znajduje się posypka z sezamu, choć równie popularny jest kawior czy ziarna słonecznika.
Uramaki w branży gastronomicznej pojawiły się w latach 70. XX wieku, niestety trudno jest wskazać jednego autora pomysłu tego rodzaju sushi, jak i gdzie taka rolka po raz pierwszy powstała. Ludzie do dziś mają wątpliwości, czy uramaki sushi to wytwór japoński, czy może amerykański. W końcu to sushi często nazywa się amerykańskim, a najpopularniejszy rodzaj uramaków to przecież California rolls. Na temat uramaków powstało wiele historii, najpopularniejsza z nich mówi o tym, że ten rodzaj sushi powstał po to, by przyzwyczaić amerykańskich klientów do glonów nori.
Jak robi się uramaki sushi?
Uramaki sushi robi się dość podobnie do bardziej tradycyjnych rolek, jak np. futomaki. Z tym że na samym początku na macie bambusowej kładziemy glony nori, na to ryż i dodatek, który znajdzie się na zewnątrz rolki (w menu Sakana Sushi znajdziecie bogate uramaki gold, które na zewnątrz mają np. rybę!). Masę następnie należy odwrócić, by na stronie z glonami nori dodać więcej dodatków, całość należy potem zwinąć. Przygotowując rolkę w ten sposób, glony nori znajdują się wewnątrz, a ryba na zewnątrz.
Futomaki a uramaki sushi – różnice
Futomaki i uramaki nie są do siebie wcale tak podobne, w zasadzie, to dość trudno pomylić te dwa rodzaje sushi. Największą różnicą między tymi rolkami jest to, że futomaki mają glony nori na zewnątrz! Futomaki zatem przygotowuje się kompletnie inaczej od uramaków. Uramaki zamiast glonów będą miały ryz, rybę lub specjalną posypkę, najczęściej sezamową. Ilość dodatków jest raczej dość podobna, choć w futomakach może ich być więcej, w końcu te rolki słyną z bogatego wnętrza.
Które uramaki sushi spróbować w Sakanie?
W Sakanie można spróbować tradycyjnych uramaków z:
- pieczoną rybą maślaną,
- smażoną w maśle czosnkowym ośmiornicą,
- marynowaną rybą,
- pieczonym okoniem,
- z doradą w tempurze,
- wołowiną smażoną.
Poza tym, w menu Sakany znajdują się także tzw. Uramaki Gold, o których wspomnieliśmy wcześniej. Zamiast posypki na zewnątrz mają one dodatkowy kawałek ryby, warzywa lub owocu. Najpopularniejszy wariant to uramaki z łososiem lub uramaki z krewetką w tempurze, choć naszym zdaniem na uznanie zasługuje także uramaki z tuńczykiem i mango.
Uramaki to jedno z częściej wybieranych sushi, idealne dla początkujących. Warto spróbować uramaków na sam początek, jeśli nie jesteśmy zaznajomieni z kuchnią japońską, ta rolka smakuje po prostu każdemu!