Co w menu, oprócz sushi, mają japońskie restauracje?
Japońskie restauracje to ciekawa alternatywa dla bardziej tradycyjnych europejskich lokali gastronomicznych w Polsce. Najbardziej znaną potrawom jest w nich oczywiście sushi, ale warto pamiętać, że nie jest to jedyne danie kuchni azjatyckiej. Poniżej prezentujemy więc listę tego, co w menu, oprócz sushi, mają japońskie restauracje.
Ramen
Myśląc o zupie, pierwsze co często przychodzi na myśl, to tradycyjny polski rosół. W porównaniu z nim ramen może uchodzić za cały obiad, a nie jego część. Zupa ta może przyjmować wiele postaci, ale w podstawowej formie, jest to wywar z wieprzowiny połączony z wieloma dodatkami. Japońskie dania często mogą kojarzyć się z lekkimi ryżowymi przekąskami, jednak tu sprawa wygląda nieco inaczej. Zupa ta to jednak pełnowartościowe danie, bogate w tłuszcze i witaminy. Wybierając ramen z menu w Sakana Sushi można przygotować się na ucztę bogatą w boczek, shimeji, nitamago i oczywiście makaron ramen.
Kurczak w panko
Jeśli interesują nas jednak dania inne niż zupa, warto spróbować kurczaka w panko. Przekładając to danie na bardziej znane realia europejskie, można je porównać do kurczaka panierowanego w bułce tartej. Panko jest bowiem wschodnim odpowiednikiem tejże panierki, co może przekonać osoby nieprzepadające za samym sushi. Jest to jednak pełnoprawne japońskie danie z ryżem, które powinno zaspokoić podniebienia większości poszukiwaczy azjatyckich przysmaków.
Grillowane awokado
Warto pamiętać, że większość dobrych restauracji sushi w Katowicach czy całej Polsce powinno oferować również dania wegetariańskie oraz wegańskie. Dobrym przykładem posiłku bezmięsnego może być tu grillowane awokado. Tak przygotowana przystawka powinna się dobrze sprawdzić jako wstęp i zapoznanie ze smakiem kuchni wschodniej. Awokado może stanowić również interesującą propozycję na to, z czym zjeść sushi bezmięsne.
Szaszłyki Yakitori
Odchodząc jednak całkowicie od dania typu sushi, interesującym wyborem mogą okazać się szaszłyki Yakitori. W wersji najbardziej klasycznej jest to szaszłyk drobiowy, ale możliwe jest oczywiście dostosowanie składników do własnego podniebienia. Wybierając szaszłyki w wersji z mięsem lub owocami morza, warto również pamiętać, że sos do sushi nie jest przeznaczony wyłącznie do rolek. Odpowiednio doprawione grillowane przekąski mogą być więc dobrym sposobem na oswojenie się z zauważalnie innym smakiem kuchni japońskiej.
Jak widać, japońskie restauracje mogą mieć w swojej ofercie znacznie więcej oprócz sushi. Jeśli nie odpowiada nam forma lub smak klasycznych rolek, zawsze można zdecydować się na alternatywy, które również są częścią tradycyjnej kuchni wschodniej. Wybierając ramen, możemy doświadczyć przepychu smaków i wartości odżywczych, połączonych w prostej z pozoru zupie. Decydując się na kurczaka w panko bardzo łatwo będzie spostrzec najważniejsze różnice w stylu przyrządzania podobnego jedzenia w różnych kulturach. Grillowane awokado może stanowić interesujący wstęp do przygody z kuchnią azjatycką dla osób niejedzących mięsa. Szukając natomiast czegoś, co zupełnie odbiega od formuły sushi, warto spróbować, na przykład szaszłyków yakitori.