Precyzyjne pokrojone kawałki ryby i drobno posiekane warzywa to zasługa nie tylko wprawnej ręki sushi mastera, ale również używanych przez niego narzędzi. Jaki nóż do sushi jest odpowiedni? Czy zakup specjalnego narzędzia do krojenia składników na rolki to dobry pomysł? Wyjaśniamy.
Jakie są rodzaje noży do sushi?
W kuchni sushi można wyróżnić kilka rodzajów noży, a każdy z nich ma swoje unikalne zastosowanie. Najpopularniejszy to yanagiba charakteryzujący się długim, cienkim i jednokrawędziowym ostrzem. Jest on idealnym do precyzyjnego krojenia ryb na cienkie plasterki, co wydaje się niezbędne przy przygotowywaniu sashimi. Deba to nieco cięższy nóż z grubszym ostrzem przeznaczony do przecinania kości ryb i innych twardszych składników. Okazuje się on bardzo przydatnym narzędziem przy filetowaniu ryb. Natomiast nóż usuba posiada prostokątne ostrze i jest wykorzystywany głównie do precyzyjnego krojenia warzyw. Sushi masterzy cenią go za możliwość wykonywania dekoracyjnych cięć.
Z jakich materiałów wykonuje się noże do sushi?
Noże do sushi zazwyczaj wykonuje się z wysokowęglowej stali nierdzewnej, która zapewnia ostrzom trwałość i ostrość. Materiał ten preferuje się ze względu na łatwość ostrzenia i odporność na tępienie się. Inne tworzywa, takie jak ceramika, również są używane przy produkcji noży do sushi, ponieważ sprawiają, że zachowują one swoją ostrość. Warto jednak pamiętać, że odznaczają się one większą kruchością i wydają się bardziej podatne na uszkodzenia. Rękojeści noży do krojenia sushi często wykonane są z drewna, np. magnolii lub drzewa różanego, a także z materiałów syntetycznych, które zapewniają pewny chwyt i komfort podczas pracy.
Czy konieczny jest zakup specjalnego japońskiego noża do sushi?
Choć do przygotowania sushi można tak naprawdę używać standardowych noży kuchennych, specjalistyczne narzędzia zdecydowanie ułatwiają pracę i zapewniają lepsze rezultaty. Te zwykłe często nie oferują odpowiedniej precyzji, co może sprawiać, że krawędzie ryb będą poszarpane, a warzywa nierówno pokrojone. Japońskie noże takie jak yanagiba, deba czy też usuba zostały specjalnie zaprojektowane z myślą o przyrządzaniu sushi, pozwalając na osiągnięcie perfekcyjnych cięć i estetycznego wyglądu potraw. Zakup wysokiej jakości narzędzia wydaje się zatem inwestycją, która może pomóc przygotować idealnie równe rolki.
Jak dbać o nóż do sushi?
Japońskie noże najlepiej myć ręcznie, pamiętając o natychmiastowym ich wysuszeniu w celu uniknięcia korozji. Warto też regularne je ostrzyć przy użyciu specjalnego kamienia, żeby zachowały one odpowiednią ostrość. Ważne jest również właściwe przechowywanie noży — należy trzymać je w suchym miejscu, najlepiej w specjalnych osłonach lub blokach. Pozwala to zabezpieczyć ostrza przed uszkodzeniem. Do dłuższej żywotności narzędzi przyczynia się również stosowanie odpowiednich technik krojenia.
Specjalne noże do sushi pozwalają na precyzyjnie pokroić rybę i inne składniki wykorzystywane podczas przygotowywania tej potrawy. W naszej ocenie każdy sushi master powinien je mieć w swojej kuchni. Masz ochotę na rolki przygotowane z dbałością o każdy szczegół? Zachęcamy Cię do odwiedzenia naszej restauracji w Katowicach!