Jak wykorzystać liście nori oprócz zawijania sushi?

2025-08-120
Jak wykorzystać liście nori oprócz zawijania sushi?

Liście nori, czyli sprasowane wodorosty, są wykorzystywane do zawijania sushi, aby nadać rolkom zwartą formę. Jednak, czy jest to jedyne ich zastosowanie? Okazuje się, że nie! Poznaj nieoczywiste sposoby na wykorzystanie nori do przygotowania japońskich potraw.

Przygotowanie chipsów z liści nori

Czy słyszałeś o chipsach z liści nori? Ten pomysł z pewnością przypadnie Ci do gustu, jeśli jesteś miłośnikiem chrupiących przekąsek! Arkusze wodorostów wystarczy spryskać wodą i ułożyć na sobie, aby się połączyły. Następnie należy pokryć nori olejem (np. sezamowym) i pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. Smak chipów można wzbogacić przyprawami, np. solą, ostrą papryką lub czosnkiem. Przygotowane plastry nori warto piec w temperaturze około 140 °C przez około 15-20 minut. Ich delikatna struktura idealnie nadaje się do chrupania solo lub jako dodatek do sałatek. Warto też podkreślić, że chipsy z nori są zdrowszą alternatywą dla klasycznych słonych przekąsek.

Nori jako zamiennik makaronu w zupie

Oprócz sushi w kuchni japońskiej często serwuje się zupy, dlatego dodanie nori do bulionu to świetny sposób na lekką jego modyfikację. Liście wodorostów pokrojone w paski miękną od razu po wrzuceniu ich do gorącej wody, doskonale zastępując makaron. Dzięki temu bulion nabiera morskiego aromatu i ciekawej struktury. Zupa z dodatkiem liści nori zyskuje lekkość i pozwala wydobyć smak umami, który może Cię zaskoczyć. Bulion z makaronem z wodorostów to naszym zdaniem danie warte spróbowania w restauracji sushi.

Nori jako przyprawa furikake

Domowe furikake z nori to doskonały sposób, aby dodać nutę umami do najprostszych dań. Wystarczy wymieszać zmielone arkusze nori z prażonym białym lub czarnym sezamem, solą morską, cukrem i płatkami bonito (czyli suszonymi, wędzonymi i fermentowanymi płatki ryby). W wersji wegańskiej można zastąpić je suszonymi grzybami shiitake, prażonymi i zmielonymi ziarnami soi lub ziołami. Mieszankę przypraw furikake z nori należy przechowywać w kuchni w szczelnie zamkniętym słoiku. Świetnie nadaje się ona do posypywania nią ryżu, warzyw czy też grillowanych składek, ponieważ nadaje potrawom wyjątkowy, chrupiący smak.

Sushi burgery z dodatkiem nori

Doskonałym pomysłem na wykorzystanie nori do przygotowania sushi burgera. Najpierw należy uformować „bułeczkę” z lekko doprawionego ryżu, a pomiędzy wkłada się nadzienie. Można użyć pikantnych kawałków tuńczyka lub łososia, awokado, ogórka, marchewki i majonezu. Następnie całość zawija się nori, często docinając arkusze na mniejsze kawałki, aby lepiej otulały formę. Najlepiej owinąć sushi burgery folią i schłodzić, aby nadać im odpowiednią strukturę. Dzięki temu danie to zyskuje zarówno wygląd, jak i smak tradycyjnego sushi w formie wygodnej przekąski, bez użycia pieczywa.

Marynowana marchew z dodatkiem nori

Szukasz sposobu na zastąpienie łososia w kuchni azjatyckiej? Możesz wykorzystać marchew marynowaną w liściach nori. Należy pokroić ją w falowane krążki, wrzucić do gorącej wody i gotować przez około 8 minut. Następnie marynuj marchew przez około 24 godziny w mieszance nori, wody, sosu BBQ, oliwy, cukru, soli i cytryny. W ten sposób warzywo zyska strukturę i smak zbliżony do wędzonej ryby. Taka kombinacja sprawdza się zarówno na plastrach bagietki, jak i jako jeden ze składników sushi. Smak marchwi marynowanej w liściach nori naprawdę potrafi pozytywnie zaskoczyć.

Chociaż liście nori jednoznacznie kojarzą się z rolkami sushi, to ten składnik można wykorzystać w kuchni japońskiej na różne sposoby. Wiedziałeś wcześniej o którymś z ich nietypowych zastosowań? A może jadłeś danie z dodatkiem nori w nietypowej formie? Daj znać w komentarzu pod tym artykułem.


zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. wymagane pola oznaczone są znakiem gwiazdki *



adres restauracji

Sakana Sushi & Sticks Katowice
Gawronów 6/4,
40-527 Katowice


godziny otwarcia

poniedziałek – czwartek: 12:00 – 21:00
piątek – sobota: 12:00 – 22:00
niedziela: 12:00 – 21:00


zerezerwuj stolik / zamów sushi na wynos

telefon