Masz nietolerancję glutenu i obawiasz się, że będziesz musiał zrezygnować z jedzenia sushi? Nie martw się! Podpowiemy Ci, z jakich składników przygotowuje się sushi i które z nich są bezglutenowe, a dzięki temu będziesz mógł delektować się swoimi ulubionymi rolkami.
Jakie składniki są wykorzystywane do przyrządzania sushi?
Sushi jest daniem o bogatej tradycji i różnorodności składników, co czyni je wyjątkowym pod względem smaku i formy. Podstawowym elementem każdej odmiany rolek jest ryż, który przed użyciem przyprawia się octem ryżowym, cukrem i solą, co nadaje mu lekko słodko-kwaśny charakter. Do przygotowywania sushi wykorzystuje się też różne dodatki, takie jak surowe ryby (np. tuńczyk, łosoś czy makrela), owoce morza (m.in. krewetki i ośmiornice), tofu, a także warzywa, takie jak ogórek, awokado, rzodkiew czy marchew. Rolki często zawija się w suszone wodorosty nori, które nie tylko odpowiadają za smak tej potrawy, ale też pełnią funkcję dekoracyjną.
Nieodłącznymi dodatkami do sushi są sos sojowy, wasabi i marynowany imbir podkreślające aromat tego dania i pozwalające odświeżyć kubki smakowe. Istnieją również bardziej wyszukane warianty rolek smażone tempurze. Warto również wspomnieć, że sushi może być również wzbogacone o inne dodatki, takie jak sezam czy omlet tamago, dlatego sposoby przyrządzania tego dania są praktycznie nieograniczone.
Czy ryż do sushi zawiera gluten?
Ryż stosowany w przygotowywaniu sushi w swojej naturalnej formie jest wolny od glutenu, dzięki czemu może być bezpiecznie spożywany przez osoby z nietolerancją tego białka. Problemem mogą być jednak dodatki stosowane w procesie jego przyprawiania. Ocet ryżowy, jeden z głównych składników używanych do wzbogacania ryżu, czasami jest produkowany z dodatkiem pszenicy. Może to sprawić, że w gotowym daniu pojawi się gluten. W fabrykach przetwarzających ryż również istnieje ryzyko zanieczyszczenia tym białkiem, zwłaszcza jeśli inne zawierające je produkty są przetwarzane na tych samych liniach produkcyjnych. Warto zatem wybierać produkty z certyfikatem bezglutenowym, aby mieć pewność, że przygotowane sushi będzie w pełni bezpieczne dla osób z celiakią. Dobrym rozwiązaniem może być zapytanie obsługi w restauracji sushi, czy stosowany przez nich ocet jest wolny od glutenu.
Należy też zwrócić uwagę na dodatki, z którymi serwuje się rolki, a mianowicie tempurę przygotowywaną na bazie mąki pszennej. Gluten może się pojawić również w sosie sojowym. Chociaż soja, z której przygotowuje się tę przyprawę, nie zawiera tego białka, to może się ono pojawić w jej składzie na skutek zanieczyszczeń podczas produkcji.
Jakie sushi jest bezglutenowe?
Sushi, które można uznać za bezpieczne dla osób unikających glutenu, to głównie te najprostsze rolki oparte na naturalnych składnikach. Sashimi, czyli plastry surowej ryby bez ryżu, jest w pełni wolne od tego białka, o ile nie podaje się do niego sosu sojowego zawierającego pszenicę. Nigiri, czyli kawałki ryżu z rybą lub owocami morza na wierzchu, również może być bezglutenowe, jeśli do przyprawiania ryżu użyto bezglutenowego octu ryżowego. W przypadku maki (rolek zawiniętych w wodorosty nori), należy upewnić się, że żadne dodatki nie zawierają glutenu. Tradycyjny sos sojowy podawany do sushi warto zastąpić sosem tamari. W dobrych restauracjach sushi rolki są często przygotowywane na oczach gości, dlatego można poprosić sushi mastera o przygotowanie tej potrawy w wersji dla osób z nietolerancją glutenu.
Dzięki odpowiedniemu doborowi składników sushi może być doskonałym wyborem dla osób z celiakią. Chociaż sam ryż nie zawiera glutenu, należy pamiętać, że czasami pojawia się on w dodatkach do tego dania. Naszym zdaniem warto zatem wcześniej upewnić się, czy podawane rolki są wolne od tego składnika. A Ty, jakie rodzaje sushi lubisz jeść? Czy są wśród nich warianty bezglutenowe? Daj znać w komentarzu.